Treffende analyse

Onderstaande reactie van ene Braviser op het artikel in BNdeStem “Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal in financiële gevarenzone” op 9 oktober 2015 vind ik bijzonder treffend, daarom neem ik het nagenoeg integraal over:

(…) Een Nederlandse firma had een roeiwedstrijd tegen een Japanse firma georganiseerd. De wedstrijd zou met een achtmansboot op de Maas worden gehouden. Beide equipes trainden lang en hard om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Toen de dag kwam waren beide teams “topfit”. Toch wonnen de Japanners met een voorsprong van 1 kilometer. Het Nederlandse team was zwaar aangeslagen. De oorzaak van deze vernietigende nederlaag moest absoluut boven water komen. Het topmanagement liet een projectteam vormen om het probleem te onderzoeken en om aanbevelingen te doen. Na langdurig onderzoek bleek dat de Japanners 7 mensen hadden die roeiden en 1 man stuurde, terwijl in het Nederlandse team 1 man roeide en er 7 stuurden. De leiding nam een adviesbureau in de arm voor een studie over de structuur van het Nederlandse team. Na enkele maanden van aanzienlijke inspanning kwamen de adviseurs ook tot de slotsom dat er te veel mensen stuurden en te weinig mensen roeiden. Om een volgende nederlaag te voorkomen werd de teamstructuur ingrijpend veranderd. Er kwamen nu 4 stuurmannen, 2 hoofdstuurmannen, 1 stuurmanager en 2 roeiers. Bovendien werd een presentatie-waarderingssysteem ingevoerd om die 2 roeiers nog meer te stimuleren. Het jaar daarop wonnen de Japanners, nu met een voorsprong van 2 kilometer. Het management ontsloeg daarop de roeiers wegens slechte prestaties, verkocht de roeispanen en stopte verdere investeringen in een nieuwe boot. Het adviesbureau werd geprezen en het resterende geld werd onder het management verdeeld (…)

Link naar het artikel in BNDeStem

Comments are closed.

Herman Mol is powered by WordPress.  Staypressed theme by Themocracy